Od nas sve počinje

Da li ste upoznali marketara koji nije zainteresovan za rast prodaje i tržišnog učešća? Marketing inicijative se evaluiraju kroz stope rasta, troškove i profitabilnost. Kada matematički pokažemo pobednički scenario, zašto se retko zapitamo šta nam to donosi dugoročno?

Ovo su neke od tema za razmišljanje za sve nas. Svesni okruženja u kojem poslujemo, neizvesnosti koja nas okružuje, trendova i promena koje se dešavaju kod nas, ali i u regionu, stvaramo potrebu da reagujemo odmah kako ne bismo ostavili prostor drugima da budu prvi. Takav pristup upravljanja brendovima definiše se kao opstanak, ne kao građenje brenda. Brendovi koji su decenijama na tržištu, brendovi sa tradicijom, imali su “privilegiju” da se grade u vreme kada je potrošač imao vremena da zastane i da svakom brendu posveti pažnju, izanalizira ponudu i ono što brend predstavlja. Takvi brendovi su imali uslove da ostanu dosledni, da pažljivo grade svoju komunikaciju, poverenje, lojalnost i emotivnu vezu koja je jačala kroz godine. Takvi brendovi imaju jasan personality i mogu da imaju stav. Za mene lično sjajan primer je Nike sa svojim sloganom “Just Do It” gde se brend ne vezuje za performanse proizvoda već jasno i smelo komunicira “sa nama možeš sve, sa nama si najbolja verzija sebe”. Takav stav se gradi godinama i ne gleda se kroz kratkoročnu finansijsku konstrukciju.

Naša realnost je opadajuća lojalnost potrošača. Marketing inicijative će uticati na različite brend parametre, ali moramo da stavimo naše brendove u horizont od 5 do 10 godina i da jasno znamo gde želimo da budemo za 10 godina. Na taj način možemo evaluirati kratkoročne inicijative. Marketing sektori su pokretači biznisa, a naš biznis čine brendovi i upravo su oni najbolji pokazatelj budućnosti. Ulaganjem u strategiju razvoja brendova, gde postoji jasna vizija šta su naši ciljevi i vrednosti, kao i na koji način želimo da ih postignemo, mi zapravo ulažemo u biznis budućnosti.

Postoje brendovi u našem okruženju uz koje smo odrastali i koji nas i dalje prate, brendovi koji su postali deo nas. Takav brend je Plazma koja je “Sve što ti treba” – diskretna, a zvučna poruka da nas podseti da je Plazma tu za nas od prvog koraka do trenutka kada gledamo naše unuke kako prave prvi korak. Kampanja Plazma brenda “Jednakost dolazi iz kuće” predstavlja dobar primer kako brend iznosi svoj stav i šalje poruku koja će skrenuti pažnju javnosti na aktuelnu temu polne neravnopravnosti. Samo jaki brendovi, brendovi sa dobrom namerom, bez ličnog i komercijalnog interesa, mogu izneti svoj stav direktno i transparentno.

Da sumiram – brendovi sa stavom nisu nužno brendovi velikih korporacija. Građenje brenda sa stavom je velika prilika za male biznise, jer na taj način kreiraju efikasnu marketing strategiju koja može biti isplativa, jer stvara organski reach. Naravno, što veći brend, veća je i odgovornost i teže je održavati doslednost. Za kraj bih naglasila – da biste izgradili brend sa stavom, morate biti marketar sa stavom, jer od nas sve počinje.

Za Mark Club tekst napisala:
Zorana Antić, Marketing Director, Bambi